Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ορθόξο δόγμα και εκσυγχρονισμός

Το νέο μου βιβλίο: Ορθόδοξο δόγμα και θεολογικός εκσυγχρονισμός. Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα στην Ελλάδα


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γρηγόρη το νέο σύγγραμμά μου με τον ως άνω τίτλο και υπότιτλο. Οι επισκέπτες του παρόντος ιστολογίου είχαν εδώ και αρκετούς μήνες ενημερωθεί για την επικείμενη έκδοσή του, η οποία, ωστόσο, καθυστέρησε πέραν του αναμενομένου για να καταστεί εφικτή, με τη χάρη του Τριαδικού Θεού, μόλις αυτές τις ημέρες.

Στο σύγγραμμα, αφού εκθέσω διά βραχέων τις τάσεις της φιλελεύθερης βιβλικής ερμηνευτικής, της πολιτικής και κοινωνικής θεολογίας, και της πολιτιστικής θεολογικής έκφρασης, αντιπαρατίθεμαι κατά βάση με τη σύγχρονη θεολογία περί προσώπου ή τον νεότερο "θεολογικό περσοναλισμό". 



Στόχος μου είναι να αναδείξω τη φιλοσοφική (Γερμανικός ιδεαλισμός) και θρησκειοφιλοσοφική (Ρωσική θρησκευτική φιλοσοφία του 19ου αιώνα) καταγωγή κεντρικών εισηγήσεων νεώτερων "περσοναλιστών" θεολόγων. Με τον τρόπο αυτό, φρονώ ότι φωτίζω τη φύση και τα όρια του θεολογικού εκσυγχρονισμού, όπως αυτός επιχειρείται συχνά στις μέρες μας, και υποδεικνύω τρόπους εκκλησιαστικής, δηλ. ζείδωρης, επαναπρόσληψης της Παράδοσής μας εστιάζοντας στο παράδειγμα της νεοπατερικής θεολογικής σύνθεσης ή, αλλιώς, από την ανάγκη αναβάπτισης της ορθόδοξης δογματικής μας συνείδησης στο καμίνι της ζώσας ησυχαστικής και φιλοκαλικής εμπειρίας. 

Επειδή στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθόδοξης Καθολικής Εκκλησίας συζητήθηκε έντονα το πρόβλημα του "προσώπου" σε θεολογικές και ποιμαντικές συνάφειες εκφράζω την ευχή και την ελπίδα το νέο μου πόνημα να εκληφθεί ως μια ελάχιστη συμβολή στη σχετική συζήτηση, η οποία εξάπαντος πρέπει να συνεχιστεί εγγραφόμενη στα όρια αυτού που αποκαλείται "πρόσληψη" της Συνόδου από το εκκλησιαστικό σώμα. Η διαδικασία αυτή είναι πρωτίστως χαρισματική και διενεργείται εντός της λειτουργικής, και ποιμαντικής ζωής των εκκλησιαστικών κοινοτήτων. Στο πλαίσιο όμως αυτό, θεωρώ ότι και η ακαδημαϊκή θεολογία δύναται να θέσει το αποτύπωμά της εφόσον έχει συνείδηση του εκκλησιαστικού-δοξολογικού χαρακτήρα της διακονίας της για τον λαό του Θεού.

7 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια αγαπητέ κ. Παναγόπουλε για την έκδοση του νέου σας πονήματος, το όποιο όπως φαίνεται και απο τον τίτλο θα πρέπει να έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

    Με εκτίμηση

    π. Δημήτριος Αβδελάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σεβαστέ πάτερ Δημήτριε, ευχαριστώ για το σχόλιο και με την ευκαιρία σας εύχομαι καλή ιερατική διακονία προς δόξαν Θεού και οικοδομή του λαού Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε Παναγόπουλε σας ευχαριστούμε πολύ για το νέο σας πόνημα,το οποίο αποτελεί μια επιστημονική και θεολογική απάντηση στα διάφορα φιλοσοφικά φληναφήματα που προβάλλονται με ωραιοποιημένο δήθεν θεολογικό ένδυμα, αλλα στην ουσία τους αποτελούν βαθύτατη εκτροπή απο την Παράδοση των Αποστόλων και των Πατέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστώ κ. Τουλουμτσή. Ο Θεός να δώσει να προάγεται η ορθόδοξη θεολογία πάντα αρδευόμενη από το ησυχαστικό βίωμα των Προφητών, των Αποστόλων και των θεουμένων μελών της Εκκλησίας Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θερμά συγχαρητήρια αγαπητέ μου Γιώργο για τη νέα σου μελέτη!! Παναγόπουλος Σπύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κύριε καθηγητά, συγχαρητήρια για το νέο σας βιβλίο.
    Όλοι οι φοιτητές σας είμαστε υπερήφανοι για τον καθηγητή μας.
    Υ.Γ. Αλλά να περνάμε και κανένα μάθημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή