Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Αγιογραφική και αγιοπατερική θέαση της Εκκλησίας


Η ομιλία μου στον Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" των Ιωαννίνων


 

Αναρτήθηκε από την έγκριτη ιστοσελίδα ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ η μαγνητοσκόπηση (βίντεο) της ομιλίας που εκφώνησα στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίων μου (Ορθόδοξη θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός και Ζητήματα Εκκλησιολογίας) στα Ιωάννινα στις 25/11/2015.
 
Σε κομβικό σημείο της ανάλυσής μου αναδεικνύεται, φρονώ, ο παραλληλισμός μεταξύ θεολογικού και ιστοριογραφικού αναθεωρητισμού: Τόσο στην ορθόδοξη Θεολογία (και δη στην Εκκλησιολογία), όσο και στην επιστήμη της νεότερης Ιστορίας μας παρατηρείται μια ολοόενα κλιμακούμενη τάση νόθευσης της καθαρής επιστημονικής θέασης: Στη Θεολογία: δογματικός σχετικισμός· στην Ιστορία: μεταμοντέρνα αμφισβήτηση της ιστορικοπολιτισμικής συνέχειας του Γένους. Η λύση που αντιπροτείνεται είναι πνευματική εγρήγορση και επιστημονική εντιμότητα.  



Ως γνωστόν στην εκδήλωση είχαν συμμετάσχει ως κύριοι ομιλητές οι Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος και ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αλεξ. Αλεξάκης (βλ. παλαιότερη ανάρτηση και βίντεο του Σεβασμιωτάτου στην Πεμπτουσία).
 
Ολόκληρη την εισήγησή μου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ!
 
  








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου