Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παράθυρο στην ιστορία

Διάλεξή μου για τους Νεοτούρκους στην Καβάλα στις 20 Ιανουαρίου 2016




Κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την οποία και ασμένως αποδέχθηκα, την προσεχή Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 θα δώσω διάλεξη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην Καβάλα με θέμα: "Ο ρόλος των μυστικών εταιρειών στη νεοτουρκική επανάσταση και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας".



Η ομιλία μου, όπως καθίσταται ήδη σαφές από τον τίτλο, θα περιστραφεί πρωτίστως γύρω από τον ρόλο που διαδραμάτισε η μυστική Επιτροπή Ενώσεως και Προόδου, καθώς και η συνεργαζόμενη με αυτήν ιταλική μασονική στοά της Θεσσαλονίκης, στην συνωμοτική δράση των οθωμανών αξιωματικών που έμειναν στην ιστορία με την προσωνυμία "Νεότουρκοι". 

Ως γνωστόν, οι Νεότουρκοι συνωμότες εξανάγκασαν το 1908 τον σουλτάνο να επαναφέρει σε ισχύ το οθωμανικό σύνταγμα, ενώ στη συνέχεια αφού τον εκθρόνισαν επέβαλαν μια δικτατορική διακυβέρνηση συνέπεια της οποίας δεν ήταν μόνον ο διαμελισμός της αυτοκρατορίας λόγω της ήττας της στον Α΄ ΠΠ αλλά και το πρώτο μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στον 20ο αιώνα, η τριπλή γενοκτονία Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυροχαλδαίων, που διαπράχθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής ενός ακραίου εθνικιστικού προγράμματος εκτουρκισμού της Μ. Ασίας. 

Συναφώς θα θιγεί το ζήτημα των διασυνδέσεων της νεοτουρκικής κυβέρνησης με μυστικούς πράκτορες, όπως ο διαβόητος Πάρβους, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη γενετική σχέση του κεμαλισμού με τη νεοτουρκική περίοδο 1908-1918 με στόχο την ουσιαστικότερη κατανόηση των δομικών διαδικασιών που οδήγησαν στη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού έθνους-κράτους.


Πρόσωπα, πράγματα, γεγονότα θα αναφερθούν με στόχο να αναδειχθούν πτυχές μιας από τις πλέον τραγικές φάσεις της νεότερης ιστορίας όχι μόνον της Τουρκίας αλλά και των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της δολοφονικής μανίας επιτελικών μιας κυβέρνησης (αλλά και των εκτελεστικών της οργάνων) της οποίας οι πολλαπλές σκοτεινές διασυνδέσεις δεν έχουν μέχρι σήμερα διαυγασθεί επαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου