Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η πνευματική πορεία του Γένους κατά την Τουρκοκρατία

Συνέντευξή μου στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Α΄ μέρος

Αναρτώ σήμερα σύνδεσμο της εκλεκτής ιστοσελίδας Πεμπτουσία, όπου αναρτήθηκε σήμερα το πρώτο μέρος συνέντευξης που παραχώρησα προσφάτως. Σε αυτό το πρώτο μέρος επισκοπείται διά βραχέων το θεολογικό curriculum της Τουρκοκρατίας.
Ιδιαιτέρως προβάλλεται η ξεχωριστή συνεισφορά στην άρθρωση θεολογικού λόγου "ἅλατι ἠρτυμένου" σε καιρούς χαλεπούς προσωπικοτήτων, όπως ο Γαβριήλ Σεβήρος, ο Ιερεμίας Β΄ ο Τρανός, ο Μάξιμος ο Γραικός, ο Γεώργιος Κορέσσιος, ο Βικέντιος Δαμοδός, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Πατροκοσμάς ή οι εκπρόσωποι του νεοησυχαστικού κινήματος που μας ειναι γνωστότερο ως "κολλυβαδικό".
Έμφαση δίνεται, αυτονοήτως, και στο φαινόμενο των Νεομαρτύρων ως έκφανση της ζώσας πίστης του αιμάσσοντος εκκλησιαστικού σώματος αλλά και σφραγίδα γνησιότητας της πείρας ζωής, η οποία εξακολουθεί να "πολιτεύεται" και να "εγκαινίζει" το σώμα του Χριστού, παρά τα ιστορικά δυστυχήματα του γένους και την όποια κακοήθεια επί μέρους λειτουργών της Εκκλησίας.  

Τα επόμενα μέρη της συνέντευξης θα αναρτηθούν προσεχώς. Από τη θέση αυτή ευχαριστώ τους υπευθύνους της Πεμπτουσίας για την ξεχωριστή τιμή, ιδιαιτέρως δε τον αρχισυντάκτη πολιτισμού της ιστοσελίδας, Βασίλειο Χάδο.
Δείτε την μαγνητοσκόπηση (βίντεο) εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου