Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Σύζευξη δόγματος και ευσέβειας

Η μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ναυπάκτου Ιεροθέου στην εκδήλωση βιβλοπαρουσίασης της 25/11/2015


      Στο πλαίσιο παρουσίασης του βιβλίου μου Ζητήματα Εκκλησιολογίας, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εκφώνησε μια άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση στον Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" στα Ιωάννινα (βλ. προηγούμενη ανάρτηση).      
      Ο Σεβασμιώτατος,  εκκινώντας από μια επισήμανση του μακαριστού π. Ιωάννη Ρωμανίδη στον επίσης μακαριστό π. Γ. Φλωρόφσκι σχετικά με την τραγική αποσύζευξη του δόγματος από την πνευματικότητα και την ευσέβεια, προβαίνει σε  μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση του βιβλίου και συνάμα συγκεφαλαιώνει με τρόπο υποδειγματικό  το μείζον desideratum της σύγχρονης ορθόδοξης θεολογίας και ζωής, την συνάντηση με τον ορθόδοξο περί Εκκλησίας λόγο στο πλαίσιο της ζώσας και αενάως εγκαινιζομένης από το Πνεύμα του Θεού Παράδοσης των θεοπτών μαρτύρων του Αναστάντος.

Με την ευκαιρία αυτή ο θεολόγος Ιεράρχης ανατέμνει κριτικά όρους και ρεύματα που προβάλλονται εσχάτως με έμφαση από μερίδα θεολόγων ως τρόποι "ανανέωσης" ή ακόμα και υπέρβασης της πατερικής παράδοσης (εδώ εντάσσεται το γνωστό "μεταπατερικό ρεύμα"). Το φάσμα 
των συμπαρομαρτούντων ζητημάτων είναι ευρύ και σύνθετο, αλλά ο άγιος Ναυπάκτου επιτυγχάνει την περιεκτική επόπτευσή του, η οποία αναδεικνύει την εισήγησή του -όμοια όπως και αυτήν που εκφώνησε πορσφάτως στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος- σε ένα vademecum ορθόδοξης απάντησης στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η θεολογία και η ζωή της Εκκλησίας μας.
 Παραπέμπω τους ενδιαφερομένους για την παρακολούθηση ολόκληρης της ομιλίας στην ιστοσελίδα της Πεμπτουσίας, όπου και αναρτήθηκε το σχετικό βίντεο. Θερμές ευχαριστίες οφείλω εδώ στον έγκριτο θεολόγο και αρχισυντάκτη της Πεμπτουσίας, Βασίλειο Χάδο, για την προθυμία του να καλύψει την εκδήλωση αλλά και τη φροντίδα με την οποία ετοίμασε το βίντεο.
Δείτε το βίντεο εδώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου