Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Ελληνισμού Φίλης άφιλος...

Η "υπουργική" άρνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας:  Μια υπόμνηση.



Με αφορμή την δημόσια άρνηση της γενοκτονίας του ποντιακού (και ευρύτερα, του μικρασιατικού Ελληνισμού) από τον υπουργό Παιδείας (πάλαι ποτέ Εθνικής!) κ. Νίκο Φίλη, αισθάνομαι την ανάγκη να παραπέμψω τόσο τον ελλιπώς κατηρτισμένο υπουργό όσο και κάθε ειλικρινώς ενδιαφερόμενο στην από του 1997 απόφαση της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών Γενοκτονιών υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Συναφώς, μέγα όφελος θα έχει κανείς αν επιπλέον ανατρέξει και στον διεθνή νομικό ορισμό της Γενοκτονίας από τον ΟΗΕ.

Επιθυμώ εδώ να θυμίσω ότι από το παρόν ιστολόγιο είχα, οιονεί "προφητικά", ασχοληθεί με την τραγική και αιματοβαμμένη αυτή σελίδα της Ρωμιοσύνης (αλλά και των συμμαρτυρικών λαών, Αρμενίων και Ασσυροχαλδαίων, οι οποίοι πριν από περίπου 100 χρόνια ετέθησαν στο στόχαστρο της εθνοκαθαρτικής μανίας του νεοτουρκικού εθνοφασισμού).

Τον περασμένο μόλις Μάϊο είχα συμμετάσχει μαζί με τον Δρ. Φ. Μαλκίδη σε εκδήλωση για την γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού στα Ιωάννινα. Την εισήγησή μου, που είχε ως θέμα το αποκαλυπτικό σχετικό βιβλίο του σύγχρονου Τούρκου ιστορικού Φ. Ντουντάρ, ανάρτησα στο παρόν ιστολόγιο (βλ. παλαιότερη ανάρτηση).

Ευχής έργον θα ήταν είτε να σιγήσουν κάποτε από αιδώ τα απύλωτα των αδεών στόματα, είτε να τροφοδοτηθούν επιτέλους με γνώση άπεφθη οι κενές κεφαλές πριν οι γλωσσαλγούντες  ξεράσουν δημοσίως εθνοκτόνο αμάθεια... 

Και επειδή οι καλοθελητές περιμένουν στη γωνία τις φράσεις για να τις διαστρέψουν, ξεκαθαρίζω: Τούτο δεν λέγεται γιατί επιδιώκω την αναρρίπιση εθνικιστικού μίσους μέσω της ιστορικής γνώσης· τουναντίον, ο μόνος τρόπος υπέρβασης των αδιέξοδων συγκρούσεων είναι το θαρραλέο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών όλων μας με την Ιστορία, ακόμα κι αν αυτό είναι επιβλαβές για τα χιλιομασημένα κλισέ Αριστερών της ... αγραβάτωτης εξουσίας. 

Εν τέλει όλων μας τα ιδεολογήματα τα τσουρουφλίζει η "άκαυτη βάτος" της ιστορικής μνήμης, όπως θα έλεγε ο Ελύτης, και τα χλευάζει η αλύτρωτη κραυγή των θυμάτων: Ο angelus novus του Βάλτερ Μπένγιαμιν κάτι θα πρέπει να μας έχει διδάξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου