Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δύο άγιες γυναίκες συναντώνται τον Ιούλιο

Αναφορά στην αγία μεγαλομάρτυρα Χριστίνα, στο άφθαρτο ιερό της λείψανο, και στην υμνογράφο της

Κάθε χρόνο την 24η Ιουλίου η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος του Χριστού Χριστίνης. Η αγία Χριστίνα καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και ήταν κόρη ρωμαίου στρατιωτικού αξιωματούχου, ο οποίος πρωτοστάτησε στον διωγμό και τα βασανιστήρια της κόρης του όταν αντιλήφθηκε την αγάπη της για τον Χριστό, μολονότι δεν είχε ακόμη λάβει το Βάπτισμα! Η αγία, η οποία ρίπτεται στη θάλασσα και εκεί μυστικώς βαπτίζεται από τον ίδιο τον Χριστό, θα μαρτυρήσει εν τέλει περί το 200 μ. Χ., λαμβάνοντας τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου από τον αγωνοθέτη Χριστό, ο οποίος εις πίστωση της άκτιστης δόξας με την οποία θαυμαστώνει τους "φίλους" Του τηρεί άφθαρτο το ιερό σκήνωμα της αγίας.


Να σημειώσω εδώ ότι την ανδρεία αυτή γυναίκα μάρτυρα του Χριστού ύμνησε με τον ποιητικό της κάλαμο μια άλλη σπουδαία γυναίκα της Εκκλησίας μας, η γνωστή μας Κασιανή (ή Κασία). Σύμφωνα με χειρόγραφο στιχηράριο του 13ου αιώνα, που δημοσίευσε το 1901 ο οτρηρός ιστοριοδίφης Αθ. Παπαδόπουλος - Κεραμεύς, τουλάχιστον 4 τροπάρια προς τιμήν της αγίας Χριστίνας εξήλθαν από την γραφίδα της μεγάλης βυζαντινής υμνογράφου. Ένα εξ  αυτών παραθέτω ευθύς αμέσως:

Ὄλβον λιποῦσα πατρικὸν Χριστὸν δὲ ποθοῦσα εἰλικρινῶς δόξαν εὕρατο ἡ μάρτυς και πλοῦτον οὐράνιον καὶ τῇ παντευχίᾳ περιπεφραγμένη τῆς πίστεως τῷ ὅπλῳ τοῦ σταυροῦ κατεπάτησε τὸν τύραννον· ὅθεν ἄγγελοι τοὺς ἀγῶνας θαυμάζοντες ἔλεγον· πέπτωκεν ὁ ἐχθρὸς  ὑπὸ γυναικὸς ἡττηθείς, στεφανῖτις ἀνεδείχθη ἡ μάρτυς καὶ Χριστὸς εἰς αἰῶνας βασιλεύει ὡς Θεὸς παρέχων τῷ κόσμῳ τὸ μέγα ἔλεος.

Διαβάστε για τον βίο της Αγίας, καθώς και για τις ιστορικές περιπέτειες του ιερού της λειψάνου, το οποίο από το 1252 βρίσκεται στη Βενετία, Εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου