Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Τα προσωπεία του προσώπου

Πρακτικά Θεολογικής Ημερίδας 
του Συλλόγου Θεολόγων ΜΕΘΕΞΙΣ







Μόλις κυκλοφόρησαν σε έναν φιλόκαλο τόμο τα Πρακτικά της Ημερίδας που διοργάνωσε ο Σύλλογος Θεολόγων "Μέθεξις" τον περασμένο Οκτώβριο στην Αθήνα με θέμα πτυχές της θεολογίας του προσώπου και τίτλο Τα προσωπεία του προσώπου.



Στην Ημερίδα συμμετείχαν με εισήγηση οι Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο Αν. Καθ. του ΕΚΠΑ Κ. Κορναράκης, ο Επίκ. Καθ. του ΕΚΠΑ Νικόλαος Ξιώνης, ο Δρ. Γεώργιος Σίσκος, ο Καθ. της ΑΕΑ Θεσσαλονίκης π. Ν. Λουδοβίκος και ο Αν. Καθ. της ΑΕΑ Βελλάς Ιωαννίνων Γ. Δ. Παναγόπουλος.

Τον τόμο των Πρακτικών προλογίζει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ενώ καταχωρίζεται και σύντομο κείμενο-σχόλιο από μέρους του Συλλόγου "Μέθεξις".

Φρονώ από την πλευρά μου ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή επιστημονική συμβολή-συζήτηση  για το ακανθώδες θέμα της "θεολογίας του προσώπου", στο πλαίσιο της οποίας επιχωριάζουν ουκ ολίγες φορές ασάφειες ή ακόμα και αλλοιώσεις της πατερικής μας Παραδόσεως. Τούτο συμβαίνει λόγω της ενίοτε ελάχιστα ή διόλου αναστοχασμένης πρόσληψης οθνείων στοιχείων από μέρους νεώτερων ορθόδοξων θεολόγων, οι οποίοι είτε αγνοούν είτε αδιαφορούν για την πρόδηλη ασυμβατότητα προς την βιβλικοπατερική μαρτυρία και πνευματικότητα πτυχών του νεώτερου φιλοσοφικού περσοναλισμού, που ενσωμάτωσαν στη σκέψη τους.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου