Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Ησυχασμός και Παράδοση

Συνέντευξή μου στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ με θέμα:
"Η ησυχαστική μέθοδος στην εκκλησιαστική Παράδοση"

Προφήτες Ηλίας και Ελισσαίος: Προφητική διαδοχή ως τύπος και εικών της αποστολικής διαδοχής στη θεοπτική πείρα

Αναρτώ εδώ σύνδεσμο για τη σημαντικότατη ιστοσελίδα Πεμπτουσία, όπου οι αναγνώστες μου μπορούν να δουν και να ακούσουν το α΄ μέρος συνέντευξης που παραχώρησα στον έγκριτο δημοσιογράφο Βασ. Χάδο με θέμα "Η ησυχαστική μέθοδος στην εκκλησιαστική Παράδοση".Η Εκκλησία του Παρακλήτου ως συνεχιζόμενη Πεντηκοστή
Στη συνέντευξη δίνω ιδιαίτερο βάρος στην έννοια της αποστολικής διαδοχής στην Εκκλησία, την οποία συνθεωρώ σε μια αδιάσπαστη συνέχεια με την προφητική διαδοχή στην Εκκλησία του αρχαίου Ισραήλ. Στην ορθόδοξη Παράδοση η αποστολική διαδοχή ερμηνεύεται με όρους μαθητείας, υπακοής και μέθεξης στη διδασκαλία, το φρόνημα και την πείρα των θεουμένων Προφητών, Αποστόλων και Πατέρων όλων των αιώνων. Η αποστολική διαδοχή κατανοείται έτσι ως μετοχή και διαδοχή όχι μόνον στους "θρόνους" αλλά και στους "τρόπους τῶν Ἀποστόλων".

Και είναι ακριβώς ο ησυχασμός ως μέθοδος θεραπείας που συνιστά την ραχοκοκαλιά της εκκλησιαστικής ζωής ως κοινωνίας πίστεως, χάριτος και αληθείας του εν Τριάδι Θεού "ἐν προσώπῳ Ἰησοῦ Χριστοῦ".
Δείτε το α΄ μέρος της συνέντευξης εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου