Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Καλλίνικος Μητροπολίτης Ἐδέσσης, μιὰ «ὁσία μορφή»


Το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου
 
Με την ανάρτηση αυτή ενημερώνω τους φοιτητές μου και τους αναγνώστες μου για την κυκλοφορία του νέου πονήματος του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, στο οποίο ο χαλκέντερος ιεράρχης παρουσιάζει με το κύρος της γραφίδας του, την απαράμιλλη θεολογική του σκευή και κυρίως την δύναμη μιας προσωπικής βιωματικής γνώσης τον βίο και το έργο του πνευματικού του πατρός,  μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλινίκου (Πούλου).

Στο βιβλίο η αφήγηση του βίου και του έργου του μακαριστού Καλλινίκου διαυγάζονται μέσα από αναφορές του συγγραφέα στην πατερική διδασκαλία, οι οποίες αναδεικνύουν το πόνημα σε μια πρωτότυπη θεολογική και ποιμαντική βιογραφία προσώπου ιερού και αγαπημένου.
Παράλληλα η αφήγηση συνυφαίνεται με αποσπάσματα από τους λόγους (εγκυκλίους) του μακαριστού Καλλινίκου αλλά και σημαντικές μαρτυρίες για την οσιακότητά του, τις οποίες ο συγγραφέας με διάκριση και υπευθυνότητα εντάσσει στον συνολικό καμβά της παρουσίασής του με τέτοιο τρόπο ώστε να πιστοποιεί, δίχως αχρείαστους βερμπαλισμούς, τον εκτάκτως χαρισματικό χαρακτήρα του αείμνηστου Γέροντά του.  
Έτσι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής και να εκπληρώσει χρέος ιερό στην οσίας μνήμης μορφή του πνευματικού του πατρός, ενός ξεχωριστού ιεράρχη με σπάνια απλότητα, ταπείνωση και διάφανη βιωτή, του οποίου ο συγγραφέας υπήρξε «ομορόφιος και ομοτράπεζος για δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια». Το βιβλίο είναι ένα «μυριστικό άνθος» στη μνήμη ενός «δικαίου» και «φίλου του Θεού», αλλά και ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο τεκμήριο της ευγενικής ψυχής του συγγραφέα, ο οποίος όχι μόνον δεν λησμόνησε τον άξιο δεσπότη, αλλά ακόμα και σήμερα μοιάζει να ζει σαν να έχει δίπλα του τον Εδέσσης Καλλίνικο αντιλήπτορα και αρωγό στη δική του καρποφόρο ποιμαντορία.
Να έχουμε την ευχή του!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου