Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Μνήμη ποντιακής Γενοκτονίας


Η 19η Μαΐου των Ποντίων



Σε λίγες μέρες, 19 Μαΐου, καλούμαστε όλοι να στρέψουμε τους νοερούς οφθαλμούς
της ψυχής μας στις χιλιάδες των Ελλήνων του Πόντου και των μικρασιατικών παραλίων, οι οποίοι εκδιώχθηκαν, σφαγιάσθηκαν ή σύρθηκαν αιχμάλωτοι στα φρικτά "τάγματα εργασίας" (αμαλέ ταμπουρλαρί) της Ανατολίας από τη νεοτουρκική κυβέρνηση και τους σκοτεινούς κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που ενεργοποίησε μεταξύ των ετών 1913-1919 στην Οθωμανία. 
 

 Ταυτόχρονα θυμόμαστε τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα της αρμενικής και  ασσυριακής εθνότητας, των υπολοίπων δηλ. χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολίας, που τέθηκαν ομοίως στο στόχαστρο της εθνοκαθαρτικής μανίας του νεοτουρκικού σωβινισμού, στην πρώτη οργανωμένη γενοτονική επιχείρηση του 20ου  αιώνα .  
 
 
 Μνήμη πικρή, μνήμη οδύνης· αλλά και εν ταυτώ μνήμη ιστορικού αναπροσανατολισμού σε μια εποχή που οι κάθε λογής "πιστολάδες κυκλοφορούν" με την κουλτούτρα της λήθης "υπό μάλης", για να παραφράσω τον Πάμπλο Νερούδα. 
 
Με αφορμή την ημέρα μνήμης των τραγικών αυτών γεγονότων για τους χριστιανικούς πληθυσμούς της παμμικρασιατικής γης η κίνηση πολιτών Ευτοπία (Ιωάννινα) εξέδωσε σχετικό κείμενο και αφίσα, που αναπαράγω στο δικό μου ιστολόγιο προς ενημέρωση των φοιτητών μου.
   
   
 
Είναι γνωστό ποιοί με τους αγώνες τους, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ανέδειξαν την υπόθεση των γενοκτονιών στη Μικρά Ασία, ποιοί ήταν οι αδιάφοροι όλα αυτά τα χρόνια και ποιοί υπονόμευσαν την Ιστορική Αλήθεια. Διότι κάποιοι στην Ελλάδα υμνούν τον κεμαλισμό και καταγγέλλουν το ναζισμό, ενώ  κάποιοι άλλοι θαυμάζουν τον Αδόλφο Χίτλερ και κατακρίνουν τον Μουσταφά Κεμάλ.Πρόκειται όμως  για τις δύο όψεις του ιδίου νομίσματος , αφού είναι γνωστό πως ο Μουσταφά Κεμάλ υπήρξε ο δάσκαλος του Χίτλερ,  «το φωτεινό μου αστέρι» όπως συνήθιζε να λέει ο Αδόλφος .
   Οι τρεις Γενοκτονίες που διέπραξαν οι νεότουρκοι και οι κεμαλικοί σε βάρος των αυτόχθονων Λαών της Ανατολίας ήταν ενταγμένες σε μία και μόνη στρατηγική : την Ιδεολογία του Θανάτου . Τα "Άουσβιτς εν ροή" που  προηγήθηκαν στην Ανατολία  , χρησίμευσαν ως παράδειγμα για τα Άουσβιτς των Ναζί .
   Πλησιάζει η ώρα για τη δικαίωση της Ιστορικής Αλήθειας , για την δικαίωση της Φωνής των Λαών απέναντι στη βαρβαρότητα ,  για τη νίκη της Ζωής απέναντι στην Ιδεολογία του Θανάτου .
   Είναι επίκαιρη όσο ποτέ  η πρόταση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη  για να καθιερωθεί η 19η Μαΐου ως :
«Πανευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων των γενοκτονιών».
                                                                     Ομάδα Πολιτών Ευτοπία

                                                                   www.eutopiaioannina.blogspot.com
                                                                  www.facebook.com/eutopiaioannina
 
 
 
 

1 σχόλιο: