Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Δημητράκης και Βασούλα



Κοιμήθηκε ο πολυαγαπημένος μου πατέρας Δημήτρης


Ο πατέρας μου Δημήτρης με την μητέρα μου Βασιλική  στο σπίτι μου στην Πάτρα το 2010




Ανήμερα της εορτής των αγίων ισαποστόλων βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης άφησε την τελευταία του πνοή ο πατέρας μου Δημήτριος Γ. Παναγόπουλος στην οικεία του αδελφού μου Γιάννη, ακολουθώντας στην προς Κύριον εκδημία της την μητέρα μου Βασιλική, η οποία είχε αποβιώσει ήδη προ πενταετίας.


Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Εξετάσεις στη Χριστιανική Ηθική

Ιούνιος 2016


Η ορθόδοξη ηθική είναι εν ασκήσει θεοκοινωνία

"Μiser est omninus animus vinctus 
amicitia rerum mortalium" 
Ιερός Αυγουστίνος

Αναρτώ για τους ενδιαφερομένους φοιτητές της ΑΕΑ Βελλάς την ύλη του μαθήματος της Ηθικής του Στ΄ Εξαμήνου Ιερατικού προγράμματος από τα συγγράμματα του Καθηγητή  Γ. Ι. Μαντζαρίδη. Στην ύλη του μαθήματος περιλαμβάνονται επιπροσθέτως οι παραδόσεις μου.

Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Εξετάσεις Ιουνίου 2016

Ύλη Μαθημάτων




Ανακοινώνω για τους φοιτητές μου την ύλη των μαθημάτων για τις προσεχείς εξετάσεις στα μαθήματα Ιστορία δυτικής Θεολογίας (Στ΄ Εξάμηνο Ιερατικού) και Δογματική ΙΙ (Η΄ εξάμηνο αμφοτέρων των προγραμμάτων).
Όπως έχω επισημάνει επανειλημμένως, η αναγραφόμενη ύλη είναι πάντοτε ενδεικτική. Ο φοιτητής πρέπει να διαθέτει μια σφαιρικότερη θέαση του γνωστικού αντικειμένου στηριζόμενος στις παραδόσεις των μαθημάτων, τις σημειώσεις του και την ευρύτερη μελέτη του (βιβλιογραφία κ.ά.).


Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Στο Λούμπλιν της Πολωνίας

Διεθνές Πατρολογικό Συνέδριο: Λούμπλιν Πολωνίας, 17-19 Μαΐου 2016


Από την 17η μέχρι και την 19η του μηνός Μαΐου τ.έ. διεξήχθη στην ιστορική πόλη Λούμπλιν της ανατολικής Πολωνίας, μιας χώρας με αυστηρή ρωμαιοκαθολική παράδοση, Διεθνές Συνέδριο Πατρολογικών Σπουδών με γενικό θέμα: «Η πολεμική των Πατέρων της Εκκλησίας κατά των αιρετικών». 

Στην επιστημονική συνάντηση συμμετείχαν πανεπιστημιακοί, διδάκτορες και μεταπτυχιακοί από πλήθος χωρών, κυρίως όμως από την Πολωνία, την Ιταλία, την Μ. Βρετανία, τη Δανία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ελλάδα κ.ά. Κύρια γλώσσα του συνεδρίου ήταν η Αγγλική, προβλέφθηκε όμως η δυνατότητα παράλληλης μετάφρασης στην Πολωνική από ομάδα εξειδικευμένων μεταφραστών. Με δεδομένη την κρατούσα (αλλά εσφαλμένη) στην ρωμαιοκαθολική, και εν γένει στη δυτική θεολογική επιστήμη, θέση ότι η πατερική περίοδος περατώνεται με τον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό τον 8ο αιώνα, οι εισηγήσεις κάλυψαν το χρονικό φάσμα που εκκινεί από τον 2ο αιώνα (Ειρηναίος Λουγδούνου) και εξικνείται στον άγιο Ιωάννη τον Δαμασκηνό. 

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο

Scripta minora. Ιχνογραφήματα ορθόδοξης θεολογικής και πολιτισμικής αυτογνωσίας




Μόλις κυκλοφόρησε το νέο μου βιβλίο με τον ως άνω τίτλο στα βιβλιοπωλεία. Όπως ευχερώς αντιλαμβάνεται κανείς, πρόκειται για σύντομα ως επί το πλείστον κείμενα αφ΄ ενός θεολογικού-δογματικού και αφ' ετέρου ιστορικού και πολιτισμικού προβληματισμού, τα οποία υπόρρητα διατρέχει η αγωνία για την πολιτικοκοινωνική και κυρίως πνευματική ανάταξη της, θαρρείς, ανηκέστως πληγείσας ελληνικής πατρίδας στο πλαίσιο μιας ευρύτερης, ευρωπαϊκής και παγκόσμιας, συναστρίας φαινομένων παρακμής αλλά και εν ταυτώ νέων αναζητήσεων.

Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ιστορία και Εσχατολογία

Η εκκλησιαστική πρόγευση της Αναστάσεως

Δεῦτε βασιλείας Χριστοῦ κοινωνήσωμεν
(Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, Κανών Όρθρου Κυριακής του Πάσχα)




Με την παρούσα ανάρτηση παραπέμπω στο τρίτο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησα προ μηνών στον έγκριτο δημοσιογράφο και θεολόγο Βασίλειο Χάδο και αναρτήθηκε στην έγκριτη ιστοσελίδα θεολογικού και πολιτιστικού προβληματισμού ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ.

Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα Β΄



Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα στην Ελλάδα: Ιστορική-θεολογική προσέγγιση Μέρος Β΄





Αναρτώ σήμερα το δεύτερο και τελευταίο μέρος της ομότιτλης εισήγησής μου στο Συνέδριο "Θεολογία και Ποιμαντική", που έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο στη Ναύπακτο με αφορμή τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου. Αναπαράγω το κείμενο από την ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως Ναυπάκτου Εκκλησιαστική Παρέμβαση.


Γεωργίου Δ. Παναγοπούλου

Ἐπίκουρου Καθηγητῆ Δογματικῆς Α.Ε.Α. Βελλᾶς Ἰωαννίνων



(Συνέχεια ἀπό τό προηγούμενο: Γεωργίου Δ. Παναγοπούλου: Σύγχρονα θεολογικά ρεύματα στήν Ἑλλάδα. Ἱστορική-θεολογική προσέγγιση (Α))


Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Άγιον Πάσχα 2016

Χριστός ἀνέστη!


Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης. 

Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης; Κύριος κραταιὸς καὶ δυνατός, Κύριος δυνατὸς ἐν πολέμῳ. 

Ἄρατε πύλας, οἱ ἄρχοντες ὑμῶν, καὶ ἐπάρθητε, πύλαι αἰώνιοι, καὶ εἰσελεύσεται ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης. 

Τίς ἐστιν οὗτος ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης; Κύριος τῶν δυνάμεων αὐτός ἐστιν ὁ βασιλεὺς τῆς δόξης (Ψαλμ. 23, 7-10).