Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Η νεοπατερική αναγέννηση στην ακαδημαϊκή θεολογία μας

Συνέχεια της συνέντευξής μου στην ιστοσελίδα Πεμπτουσία






Αναρτώ σήμερα σύνδεσμο για το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που παραχώρησα προ διμήνου στον δημοσιογράφο της ιστοσελίδας Πεμπτουσία Βασίλειο Χάδο.


Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Ισλάμ και τρομοκρατία. Μέρος Β΄


Συνέχεια και ολοκλήρωση της διάλεξής  μου για το ισλαμικό τζιχάντ και την τρομοκρατία (Άρτα, 29/01/2016)
Στο δεύτερο και τελευταίο μέρος της εισήγησής μου (βλ. το πρώτο στην προπροηγούμενη ανάρτηση) συνοψίζω τις απόψεις που έχουν διατυπωθεί σχετικά με τη φύση του τζιχάντ, εξετάζω εν συντομία τα αίτια της έξαρσης της ισλαμικής τρομοκρατίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτισμική ορίζουσα του φαινομένου, και κλείνω με κάποιες -κατ' ανάγκην πρόχειρες- προτάσεις αντιμετώπισής του. (Σημείωση: Οι τρέχουσες εξελίξεις, ιδίως στη Συρία και στο Αιγαίο, με ανάγκασαν να προσθέσω κάποια σύντομα σχετικά σχόλια που δεν ακούστηκαν στην Άρτα).

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Χριστιανισμός: η πλέον διωκόμενη θρησκεία του κόσμου

Άρθρο του δημοσιογράφου Πορφύρη Σταφυλά με αφορμή την έκδοση ενός αποκαλυπτικού γαλλικού βιβλίου για την τύχη εκατομμυρίων Χριστιανών ανά την οικουμένη

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ Η ΠΙΟ ΔΙΩΚΟΜΕΝΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/
200.000.000 ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ

Πορφύρης Δ Σταφυλάς
Ένα βιβλίο κατηγορητήριο 800 σελίδων (Le livre noir de la condition des chrétiens dans le monde) «Το Μαύρο βιβλίο της κατάστασης των χριστιανών μέσα στον κόσμο» γράφτηκε από 70 γάλλους και λοιπών εθνικοτήτων ιστορικούς, ειδήμονες, δημοσιογράφους, κληρικούς εκπροσώπους ΜΚΟ και κυκλοφόρησε στη Γαλλία στις 23 Οκτωβρίου από τον εκδοτικό οίκο XO. Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετάφρασή του σε πολυάριθμες χώρες. Εμπεριέχει στατιστικά,μαρτυρίες,αναλύσεις. Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο υπό την διεύθυνση των Jean-Michel di Falco, Timothy Radcliffe και Andrea Ricardi που συντόνισε ο Samuel Lieven.
Οι συγγραφείς του έργου αναφέρουν ότι 150 με 200 εκατομμύρια χριστιανοί είναι θύματα διακρίσεων σε 140 χώρες και η χριστιανική θρησκεία είναι η πιο διωκόμενη θρησκεία στον κόσμο.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ισλάμ και τρομοκρατία. Μέρος Α΄


Εισήγηση του Γ. Δ. Παναγόπουλου για τον σύγχρονο ισλαμικό φονταμενταλισμό

Αναρτώ σήμερα το πρώτο μέρος της διάλεξης με θέμα το ισλαμικό τζιχάντ που έδωσα στην Άρτα στις 29 Ιανουαρίου  2016. Κατ' αρχάς επισκοπώ άκρως συνοπτικά  την ιστορία της ισλαμικής εξάπλωσης, αναφέρομαι στη βασική διαίρεση του ισλαμικού κόσμου σε σουνίτες και σιίτες και περιγράφω την πολιτικοστρατιωτική και κοινωνικοοικονομική συγκυρία στο πλαίσιο της οποίας έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα το φονταμενταλιστικό ισλάμ.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Χριστολογία και οικουμενικότητα


Το νέο βιβλίο του Ιωάννη Κουρεμπελέ για τον «Νεοχαλκηδονισμό»


Κυκλοφόρησε προσφάτως από τις εκδόσεις Κυριακίδη μια εμβριθής ιστορικοδογματική μελέτη του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννη Κουρεμπελέ με τίτλο Νεοχαλκηδονισμός. Δογματικός Τρόπος Διαίρεσης ἤ Τόπος οἰκουμενικῆς Συνύπαρξης; Πρόκειται για ένα πόνημα που αναπτύσσει, εμβαθύνει και ολοκληρώνει παλαιότερη έρευνα του ίδιου συγγραφέα (καρπός της οποίας υπήρξε ένα μελέτημα για τον νεοχαλκηδονισμό που δημοσιεύθηκε Γερμανιστί στο Orthodoxes Forum του Πανεπιστημίου του Μονάχου).
 

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Πρόσωπο και φύση στην ορθόδοξη θεολογία

Η κριτική του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου για την "οντολογία του προσώπου" του Σεβ. Μητροπολίτου Περγάμου Ιωάννου
 
 
 
 
Με την παρούσα ανάρτηση παραπέμπω στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, στην οποία αναρτήθηκε προ ημερών οξυνούστατη και πλήρως τεκμηριωμένη μελέτη του Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου για την "περσοναλιστική οντολογία" και τον τρόπο που οι εισηγητές της παραχαράσσουν την πατερική διδασκαλία σχετικά με την έννοια και λειτουργία της φύσης και του προσώπου τόσο στην ορθόδοξη τριαδολογία, όσο και στην χριστολογία και την ανθρωπολογία.
 
Το πρόβλημα δεν είναι στενά "δογματικό", ούτε αφορά αποκλειστικώς και μόνον ένα στενό κύκλο θεολόγων επιστημόνων. Πρόκειται, κατ' ουσίαν, για τα τιμαλφή της ορθόδοξης πίστης μας και την πατερική εμπειρική μέθοδο του "αλιευτικώς θεολογείν", την οποία ο Ναυπάκτου αισθάνεται την ανάγκη να αντιτάξει στην στοχαστική θεολόγηση του συρμού. Και τούτο έχει κάθε λόγο να το πράξει τώρα, δεδομένων των διεργασιών σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καθώς και του γεγονότος ότι ουκ ολίγοι φοιτητές θεολογικών και εκκλησιαστικών Σχολών γαλουχούνται δυστυχώς με το πνεύμα της αντιπατερικής περσοναλιστικής οντολογίας.
 

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Υπαπαντή και Σταυρός

2 Φεβρουαρίου: Η Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού


Υπαπαντή. Μονή Σταυρονικήτα

Σήμερον Συμεὼν ὁ πρεσβύτης, ἐν τῷ Ναῷ εἰσέρχεται, χαίρων τῷ πνεύματι τὸν Νομοδότην Μωσέως, καὶ πληρωτὴν τοῦ νόμου, ἀγκάλαις εἰσδέξασθαι· ἐκεῖνος μέν, διὰ γνόφου καὶ φωνῆς ἀμυδρᾶς, θεόπτης ἠξίωτο, καὶ κεκαλυμμένῳ προσώπῳ τῶν Ἑβραίων τὰς ἀπίστους καρδίας διήλεγξεν, οὗτος δέ, τὸν προαιώνιον Λόγον τοῦ Πατρός, σωματωθέντα ἐβάστασε, καὶ τῶν Ἐθνῶν ἀπεκάλυψε τὸ φῶς, τὸν Σταυρὸν καὶ τὴν Ἀνάστασιν. Καὶ Ἄννα Προφῆτις ἀναδείκνυται, τὸν Σωτῆρα λυτρωτὴν τοῦ Ἰσραὴλ κηρύττουσα. Αὐτῷ βοήσωμεν. Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, διὰ τῆς Θεοτόκου ἐλέησον ἡμᾶς.
Ανδρέου Ιεροσολυμίτου, Στιχηρόν ιδιόμελον της λιτής της εορτής