Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Είναι το Τζιχάντ, ανόητε!

Διάλεξή μου στην Άρτα, στις 29 Ιανουαρίου, με θέμα:
 "Τζιχάντ: αστοχία υλικού ή δομικό χαρακτηριστικό του Ισλάμ;"


Άρτα, Παναγία Παρηγορήτισσα


Κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως της κινήσεως "Πολίτες της Άρτας", την οποία ευχαρίστως αποδέχτηκα, θα δώσω διάλεξη στην αίθουσα "Ι. Μακρυγιάννης" στην Άρτα, την ερχόμενη Παρασκευή και ώρα 7:30 μ.μ., με θέμα τη νομική και θεολογική έννοια και λειτουργία του Τζιχάντ στην μουσουλμανική παράδοση και την σύγχρονη ισλαμική πραγματικότητα.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Μασόνοι, Εβραίοι και Τουρκία

Ο ρόλος των μυστικών εταιρειών στο κίνημα των Νεοτούρκων και η γένεση της σύγχρονης Τουρκίας


Προπαγανδιστική αφίσα των Νεοτούρκων
Αναρτώ σήμερα ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης που εκφώνησα την 20η Ιανουαρίου τ. ε. στην αίθουσα της πνευματικής Εστίας της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου μετά από πρόσκληση του Γραφείου ορθοδόξου μαρτυρίας της Μητροπόλεως. Στην εκδήλωση, στην οποία παρέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, παρευρέθη πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της εισηγήσεως ακολούθησε συζήτηση, στην οποία το πλήθος των ερωτημάτων και η ωριμότητα των τοποθετήσεων κατέδειξε το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού για τα συναφή ζητήματα, πρωτίστως δε για την μοίρα των προγόνων μας που έπεσαν θύμα ενός από τα φρικωδέστερα εγκλήματα της ιστορίας του 20ου αιώνα.

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ύλη εξετάσεων Φεβρουαρίου 2016


Αναρτώ σήμερα την ύλη για τις προσεχείς εξετάσεις στα κάτωθι μαθήματα:

1) Ιστορία ορθόδοξης θεολογίας

Εκτός από τις Παραδόσεις μου στην ύλη συμπεριλαμβάνονται: 
α) οι δύο αναρτήσεις με τον τίτλο Περί αγγέλων και ψυχών Μέρος Α΄ και Β΄, καθώς και
β) Ν. Α. Ματσούκα, Δογματική και Συμβολική Θεολογία Β΄. Ἔκθεση τῆς ὀρθόδοξης πίστης σέ ἀντιπαράθεση μέ τή δυτική Χριστιανοσύνη, Θεσσαλονίκη (διαφορετικές χρονολογίες), σσ. 45-216.

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Παράθυρο στην ιστορία

Διάλεξή μου για τους Νεοτούρκους στην Καβάλα στις 20 Ιανουαρίου 2016




Κατόπιν τιμητικής προσκλήσεως από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, την οποία και ασμένως αποδέχθηκα, την προσεχή Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 θα δώσω διάλεξη στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στην Καβάλα με θέμα: "Ο ρόλος των μυστικών εταιρειών στη νεοτουρκική επανάσταση και την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκίας".

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Η πνευματική πορεία του Γένους κατά την Τουρκοκρατία

Συνέντευξή μου στην ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ. Α΄ μέρος

Αναρτώ σήμερα σύνδεσμο της εκλεκτής ιστοσελίδας Πεμπτουσία, όπου αναρτήθηκε σήμερα το πρώτο μέρος συνέντευξης που παραχώρησα προσφάτως. Σε αυτό το πρώτο μέρος επισκοπείται διά βραχέων το θεολογικό curriculum της Τουρκοκρατίας.
Ιδιαιτέρως προβάλλεται η ξεχωριστή συνεισφορά στην άρθρωση θεολογικού λόγου "ἅλατι ἠρτυμένου" σε καιρούς χαλεπούς προσωπικοτήτων, όπως ο Γαβριήλ Σεβήρος, ο Ιερεμίας Β΄ ο Τρανός, ο Μάξιμος ο Γραικός, ο Γεώργιος Κορέσσιος, ο Βικέντιος Δαμοδός, ο Ευγένιος Βούλγαρης, ο Πατροκοσμάς ή οι εκπρόσωποι του νεοησυχαστικού κινήματος που μας ειναι γνωστότερο ως "κολλυβαδικό".
Έμφαση δίνεται, αυτονοήτως, και στο φαινόμενο των Νεομαρτύρων ως έκφανση της ζώσας πίστης του αιμάσσοντος εκκλησιαστικού σώματος αλλά και σφραγίδα γνησιότητας της πείρας ζωής, η οποία εξακολουθεί να "πολιτεύεται" και να "εγκαινίζει" το σώμα του Χριστού, παρά τα ιστορικά δυστυχήματα του γένους και την όποια κακοήθεια επί μέρους λειτουργών της Εκκλησίας.  

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν στήν Μέση Ἐκπαίδευση

 
 
 
Αναρτώ σήμερα ένα βαρυσήμαντο κείμενο για τα θεολογικά και παιδαγωγικά πράγματα της πατρίδας μας. Πρόκειται για την εισήγηση-πρόταση για το μάθημα των Θρησκευτικών στην Μ. Ε. που παρουσίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος ενώπιον της Δ. Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εκπροσώπων των θεολογικών γραμμάτων. Στο εκτενές αυτό κείμενο ο Σεβασμιώτατος πιστοποιεί βαθιά γνώση του συνόλου της σχετικής προβληματικής (διδακτικών εγχειριδίων, δικαστικών αποφάσεων, γνωμοδοτήσεων, αρθρογραφίας κ. ά.), ετοιμότητα γόνιμης αντιπαράθεσης με τις νέες προκλήσεις των καιρών αλλά και, ουχ ήττον, αποφασιστική εμμονή στη ζείδωρη παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, την οποία σέβεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας. Αξιοπρόσεκτη είναι η θέση του έναντι του από πολλούς προτεινομένου "θρησκειολογικού" ανοίγματος του μαθήματος, αλλά και άλλων ερωτημάτων, όπως αυτό της "απαλλαγής" από το μάθημα. Συνιστούμε εκθύμως τη μελέτη της εισηγήσεως αυτής, γι' αυτό και την αναπαράγουμε αυτούσια από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου Εκκλησιαστική Παρέμβαση.   
 

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Ύλη εξετάσεων περιόδου Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016


Μάθημα: Δογματική Ι
 
  
 
 
Αφού υπενθυμίσω ότι η ύλη κάθε μαθήματος για τις εξετάσεις σε μια Ανώτατη Σχολή δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να περιορίζεται στις σελίδες ενός και μόνον εγχειριδίου και αφού παραπέμψω τους φοιτητές μου στην αναρτημένη σχετική βιβλιογραφία του μαθήματος Δογματική Ι  (Χριστολογία) στην επίσημη ιστοσελίδα της ΑΕΑ Βελλάς (θα την βρείτε στην περιγραφή του περιεχομένου του εν λόγω μαθήματος), ορίζω ενδεικτικώς ως ύλη για τις εξετάσεις Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2016 το περιεχόμενο των Παραδόσεών μου και τις ακόλουθες σελίδες από το βιβλίο...
 

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Αγιογραφική και αγιοπατερική θέαση της Εκκλησίας


Η ομιλία μου στον Πολυχώρο "Δημήτρης Χατζής" των Ιωαννίνων


 

Αναρτήθηκε από την έγκριτη ιστοσελίδα ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ η μαγνητοσκόπηση (βίντεο) της ομιλίας που εκφώνησα στην εκδήλωση παρουσίασης βιβλίων μου (Ορθόδοξη θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός και Ζητήματα Εκκλησιολογίας) στα Ιωάννινα στις 25/11/2015.
 
Σε κομβικό σημείο της ανάλυσής μου αναδεικνύεται, φρονώ, ο παραλληλισμός μεταξύ θεολογικού και ιστοριογραφικού αναθεωρητισμού: Τόσο στην ορθόδοξη Θεολογία (και δη στην Εκκλησιολογία), όσο και στην επιστήμη της νεότερης Ιστορίας μας παρατηρείται μια ολοόενα κλιμακούμενη τάση νόθευσης της καθαρής επιστημονικής θέασης: Στη Θεολογία: δογματικός σχετικισμός· στην Ιστορία: μεταμοντέρνα αμφισβήτηση της ιστορικοπολιτισμικής συνέχειας του Γένους. Η λύση που αντιπροτείνεται είναι πνευματική εγρήγορση και επιστημονική εντιμότητα.  

Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Η μεγάλη των Θεοφανείων εορτή



Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε, ἡ τῆς Τριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις· τοῦ γάρ Γεννήτορος ἡ φωνή προσεμαρτύρει σοι, ἀγαπητόν σε Υἱόν ὀνομάζουσα· καί τό Πνεῦμα ἐν εἴδει περιστερᾶς, ἐβεβαίου τοῦ λόγου τό ἀσφαλές. Ὁ ἐπιφανείς Χριστέ ὁ Θεός, καί τόν κόσμον φωτίσας δόξα σοι.