Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Εκκλησία και άρνηση της βίας



Το σταυροαναστάσιμο ήθος των Ρώσων αγίων πριγκίπων Μπορίς και Γκλιεμπ





Την 24η Ιουλίου η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία εορτάζει την μνήμη των Ρώσων αγίων Μπορίς και Γκλιεμπ (Μπορίσος και Γλιέβος επί το ελληνικότερον). Οι άγιοι ήταν γιοι του πρώτου χριστιανού ηγεμόνα των Ρως Βλαδίμηρου του Κιέβου, επί των ημερών του οποίου πραγματοποιήθηκε ο εκχριστιανισμός αυτού του βόρειου, σκανδιναβικής καταγωγής λαού, ο οποίος, αφού ενσωμάτωσε ανατολικούς σλαβικούς πληθυσμούς, έμελε να αναδειχθεί στο πολυπληθέστερο ορθόδοξο έθνος του πλανήτη, τους γνωστούς μας Ρώσους. Ως προς το ποια ήταν η μητέρα των δύο αγίων οι πενιχρές πηγαίες μαρτυρίες διίστανται: Σύμφωνα με το χρονικό του Ιωακείμ ήταν η ελληνίδα πριγκίπισσα Άννα, ενώ σύμφωνα με την μαρτυρία του χρονικού του Νέστορα, ήταν μια χριστιανή από την Βουλγαρία.


Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Δύο άγιες γυναίκες συναντώνται τον Ιούλιο

Αναφορά στην αγία μεγαλομάρτυρα Χριστίνα, στο άφθαρτο ιερό της λείψανο, και στην υμνογράφο της

Κάθε χρόνο την 24η Ιουλίου η Ορθόδοξη Καθολική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος του Χριστού Χριστίνης. Η αγία Χριστίνα καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης και ήταν κόρη ρωμαίου στρατιωτικού αξιωματούχου, ο οποίος πρωτοστάτησε στον διωγμό και τα βασανιστήρια της κόρης του όταν αντιλήφθηκε την αγάπη της για τον Χριστό, μολονότι δεν είχε ακόμη λάβει το Βάπτισμα! Η αγία, η οποία ρίπτεται στη θάλασσα και εκεί μυστικώς βαπτίζεται από τον ίδιο τον Χριστό, θα μαρτυρήσει εν τέλει περί το 200 μ. Χ., λαμβάνοντας τον αμαράντινο στέφανο του μαρτυρίου από τον αγωνοθέτη Χριστό, ο οποίος εις πίστωση της άκτιστης δόξας με την οποία θαυμαστώνει τους "φίλους" Του τηρεί άφθαρτο το ιερό σκήνωμα της αγίας.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

Γιατί κύριε πρωθυπουργέ;


Τρία στιγμιότυπα, τρία οδυνηρά ερωτήματα

μιλώντας μὲ βαρβαρισμοὺς δεινοὺς τὰ ἑλληνικά

Κ. Π. Καβάφης

Στιγμιότυπο 1ο: Ακούσαμε τον κ. πρόεδρο της κυβερνήσεως στην πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η τραγωδία της Αντιγόνης του Σοφοκλή «αποδεικνύει ότι υπάρχουν στιγμές που  υπέρτατος νόμος είναι το δίκαιο των ανθρώπων».

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Ποιητικό… Καλοκαίρι


Σπαράγματα με «θερινό» περιεχόμενο
από τον ανεκτίμητο θησαυρό της ελληνικής ποίησης


Πορτοκαλάνθια, τί σᾶς ρώτησαν τ’ ἀηδόνια:
Ὁ τζίτζικας τί θέλει ἀπ’ τά μεσημέρια;
Κι ὅσα βογγοῦνε σὰν ἀπὸ τὰ καταχθόνια,
Κι ὅσα ἀναβαίνουνε τραγούδια πρὸς τ’ ἀστέρια,
Τοῦ σαρακιοῦ ἡ φωνὴ, τ’ ἀνήσυχα τριζόνια,
Τ’ ἀρώματα οἱ πνοὲς, τὰ ἔρμα καὶ τὰ ταίρια,
ὅσα πετοῦνε, σέρνονται, λιγιένται, σκύβουν,
κάτι γνωρίζουνε γιὰ σὲ καὶ μᾶς τὸ κρύβουν…

Κ. Παλαμάς (Η ασάλευτη ζωή)


Καταμεσῆς τοῦ ἀνέμου ἡ τρεχαντήρα,
μὲ τὰ πανιὰ της τόξα τεντωμένα,
τοῦ δοιακιοῦ τὴ στερνὴν ἐπῆρε γύρα
στὰ γαλανὰ βουνὰ τὰ γυμνωμένα…
....
 Σὰν, μ’ ἕνα «λάσκα» - ὁ ἥλιος μεσουράνει –

στῶν Σαλώνων ἐμπῆκε τὸ λιμάνι
μὲ τὸν κατασήμερο μαΐστρο!

 Α. Σικελιανός (Τρεχαντήρα)

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Καλλίνικος Μητροπολίτης Ἐδέσσης, μιὰ «ὁσία μορφή»


Το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου
 
Με την ανάρτηση αυτή ενημερώνω τους φοιτητές μου και τους αναγνώστες μου για την κυκλοφορία του νέου πονήματος του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου, στο οποίο ο χαλκέντερος ιεράρχης παρουσιάζει με το κύρος της γραφίδας του, την απαράμιλλη θεολογική του σκευή και κυρίως την δύναμη μιας προσωπικής βιωματικής γνώσης τον βίο και το έργο του πνευματικού του πατρός,  μακαριστού Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας Καλλινίκου (Πούλου).

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Δογματική Ι: Εργασία

Προδιαγραφές εργασίας στο μάθημα Δογματική Ι


Ενημερώνω τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που χρωστούν το μάθημα Δογματική Ι ότι η φροντιστηριακή εργασία που καλούνται να καταθέσουν πρέπει να τηρεί τις κάτωθι προδιαγραφές:

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Το βιβλίο μου


Ορθόδοξη θεολογία και τουρκοκρατούμενος Ελληνισμός, Αθήνα (Μυρμιδόνες) 2014
Συνεχίζοντας την παρουσίαση των επιστημονικών πονημάτων μου αναρτώ σήμερα μια σύντομη αναφορά για τη συλλογή μελετημάτων μου σχετικών με την ιστορία των δογμάτων και της Εκκλησίας μας κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, η οποία κυκλοφόρησε την περασμένη χρονιά με τον ως άνω τίτλο.

 Από τον πρόλογο του βιβλίου:
 "Πρόκειται για κείμενα που είτε αναδημοσιεύονται εδώ, είτε βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας. Παρά το ότι συντάχθηκαν με διαφορετικές αφορμές και παρουσιάστηκαν ή (και) δημοσιεύθηκαν σε επιστημονικά βήματα με παραλλάσσουσα εν πολλοίς απεύθυνση, τα εδώ συγκεντρωθέντα μελετήματα, δύναται να υποστηριχθεί, συγκροτούν μια ενιαία θεματική ενότητα, θεμελιώδης παράμετρος της οποίας είναι το μοτίβο της αλλοτρίωσης (ή του κινδύνου της αλλοτρίωσης) της θεολογικής αυτοσυνειδησίας του ελληνικού λαού συνεπεία των αλλεπάλληλων ιστορικών δυστυχημάτων των τελευταίων περίπου επτά εκατονταετιών…"

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

Έλληνες

Ἐσχάτη ὥρα ἐστί!
 
          
Δίνω το λόγο στους θεουμένους της Εκκλησίας μας:

 «Και του έδωσαν 70 αργύρια από τον οίκο τού Βάαλ-βερίθ, και μ' αυτά ο Αβιμέλεχ μίσθωσε ποταπούς και θρασείς άνδρες και τον ακολούθησαν. 5 Και μπήκε στον οίκο τού πατέρα του στην Οφρά, και θανάτωσε τους αδελφούς του, τους γιους τού Ιεροβάαλ, 70 άνδρες, επάνω σε μια πέτρα· εναπέμεινε, όμως, ο Ιωθάμ, ο νεότερος γιος τού Ιεροβάαλ, επειδή κρύφτηκε.
6 Και συγκεντρώθηκαν όλοι οι άνδρες τής Συχέμ και όλη η οικογένεια του Μιλλώ, και καθώς ήρθαν έκαναν τον Αβιμέλεχ βασιλιά, κοντά στη βελανιδιά, που στέκεται στη Συχέμ.
7 Και όταν αυτό αναγγέλθηκε στον Ιωθάμ, πήγε και στάθηκε επάνω στην κορυφή τού βουνού Γαριζίν και ύψωσε τη φωνή του και βόησε και τους είπε: Ακούστε με, άνδρες τής Συχέμ, και θα σας ακούσει ο Θεός.
 8 Πήγαν κάποτε τα δέντρα να χρίσουν επάνω τους βασιλιά· και είπαν στην ελιά: Γίνε βασιλιάς επάνω σε μας. 9 Αλλ' η ελιά τούς είπε: Να αφήσω εγώ το πάχος μου, με το οποίο τιμούνται ο Θεός και οι άνθρωποι, και να πάω να άρχω επάνω σε δέντρα;